Buskar i lerjord

Hej!
Vi har planterat ett antal olika buskar (mest sådant som räknas som snabbväxande) för att få en friväxande häck, men tyvärr växer de  väldigt, väldigt långsamt :-(. Vi gissar att det beror på att det är hård lerjord som utgångspunkt i området, men... För varje buske har vi grävt relativt stort hål och bytt ut all jord mot fin  planteringsjord - ändå verkar det inte helt och hållet etablera sig. De överlever, men växer och frodas inte. Måste vi gräva upp alla buskar och byta ut all jord i området, eller går det att göra något utan att "börja om" helt?

Jag är mycket tacksam för alla tips och råd jag kan få! De flesta råd jag hittar handlar om att jordförbättra trädgårdsland inför sådd.

Johanna

Odla Svarar: 

Om det är styv lerjord i omgivningen, händer det ofta att växterna liksom simmar i ett vattenhål under vintern, då vatten samlas i dessa planteringshål som ni har grävt i leran. Det kan självklart också frysa till runt växternas rötter och det är klart att de inte mår bra då. Det bästa hade varit att gräva ut hela området, blanda ordentligt med torv och grus och ordna till en avrinning så att det inte kan samlas vatten vid rötterna.

Annan möjlighet vore att bygga vatten- eller upphöjda bäddar, antingen med hjälp av slipers, en mur eller liknande. Se här: http://www.odla.nu/metoder/

Sylvia