Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bryggympning

Hej
Ska försöka rädda ett äppelträd som sorkarna gnagt barken av. När ska man bryggympa? Vilket material är bäst med tanke på ålder, tjocklek m.m. Har nu diverse äppelgrenar i mitt kylskåp. Ska de stå i vatten innan ympningen? Hittar inte detaljbeskrivning om detta nånstans?

Cathy

Odla svarar:

Om trädet är helt "ringbarkat" dvs. gnagt helt runtom både på ytter- och innerbarken, kan det endast räddas genom bryggympning: stick en ympkvist med renskuret, snett snitt i båda ändarna, under skadan och ovan skadan. Man bör använda flera ympkvistar, då det ofta blir någon misslyckad ympning.

Använd ympvax för att ympställena inte ska utsättas för luft och för att det ska växa ihop. Unga träd kan klara sig, äldre är osäkrare.

Men om det finns något av innerbarken kvar med kontakt upp till frisk bark, kan kanske trädet klara sig ändå, åtminstone en tid. Är det mycket litet kvar, brukar det dock inte bli så länge.

Om bara ytterbarken är skadad gör inte så mycket, det är innerbarken som är det viktiga eftersom näringsflödet går där från blad till rötter.

Om det finns vilande knoppar ovan ympstället men nedanför skadan, kan nya skott bildas, men då är det viktigt att ta bort alla skott som kommer upp nedanför ympstället.

I beskärningsböcker som du säkert hittar i biblioteket finns ympmetoderna beskrivna med bilder. T.ex. Klaus Vollbrecht/Gustav Alm/Han Veltman: Nya Beskärningsboken (Natur&Kultur).

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB