Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Brunnen gödsel

Jag undrar vad brunnen gödsel innebär.

Jag har god tillgång på hästgödsel, när vet man att den går att använda? Hur länge skall den ligga innan den kan användas? Skall den behandlas på något särskilt sätt?

Tack på förhand
Katarina Cowey

Odla Svarar: 

När hästgödsel får ligga i en hög blir den varm. På vintern ångar det om dynghögen. Det som händer är att halm och kutterspån som innehåller cellulosa bryts ned av svampar och bakterier som finns i den färska hästdyngan. Då utvecklas värme. Det är det man utnyttjar i en varmbänk genom att i botten lägga ett halvmeter tjockt lager med färsk hästdynga men för att det ska fungera måste man sätta till halm. Värmebildningen har man kallat för att gödseln "brinner". När gödseln svalnat kan man säga att det är brunnen gödsel. Om högen får ligga ett år så fortsätter nedbrytningen och gödseln blir pulverformig. Då säger man att den är välbrunnen. Den är då mycket lätthanterlig. Du kan dock använda färsk gödsel om du vill och låta maskar och mikroorganismer sköta nedbrytningen. Denna process tar dock till en början näring från jorden så att det går inte att använda som snabbverkande gödsel. Där är urin överlägsen både från djur och människor.

Göran