Bruna tujor

Wil

Hej. Jag köpte fyra tujor i somras för att ha på min balkong. tror det var 'Smaragd'. Har läst på en del sen jag planterade dem i svarta sopsäckar (ville se om jag kan hålla dem vid liv på balkongen innan jag köper riktiga krukor, plus att de var extrapris). Jag planterade dem "två och två". dvs två i varje sopsäck, men TROTS att de stått bredvid varandra och haft exakt samma sol/vind och vattenförhållanden så blev en av varje brun på bara 2 veckor efter plantering. De andra mådde bra. EXAKT samma jord till dem lika mycket sol på hela växten och de är planterade ca 1 decimeter från varandra. Varför hände detta?

Jag har fortsatt vattna (den ena tujan är ju grön i varje "kruka". De har ca 50 i höjd djupt (jag har gjort hål längst ned i säcken för dränering och vattnat regelbundet, påsen i sig är skymd av balkongräcket.) och ca 70-80 cm rakt över i påsen på smala stället, men de verkar inte som om de "gröna" växterna tagit sig och nu när kylan börjat ligga på har även de börjat bli lite småbruna i kanterna.

Oavsett hade jag tänkt vänta till i vår innan jag gör något. Hälften av min kryddträdgård kolade vippade den med nu i somras och jag har ingen aning om varför. Men jag skulle vilja veta vad jag bör göra i vår, tack!

/Wil

Odla Svarar: 

Hej

Det är svårt att veta alla gånger vad som har gått fel. Men på sådana ställen som på balkongen kan man tänka att tujorna kan ha torkat ut någon gång, det räcker om tujorna torkar en gång så blir de skadade och kan ha svårt att hämta sig sedan. Det gäller även för kryddväxterna. Har du haft frost så att rötterna i de tunna plastsäckarna kan ha frusit, så kan det också påverka.

Det härjar två olika svampsjukdomar som tar på tuja, så det kan vara så att två av dina tujaplantor har varit sjuka. På din beskrivning låter det som om tujorna har drabbats av kvistdöd, en svampsjukdom på just tuja som heter Kabatina thujaea. Svampen infekterar om det är låg temperatur och fuktigt. Man ska undvika dysbevattning på tujans grenar, man vattnar på marken, och luftighet runt om behövs. Du kan försöka ta bort smittade grenar i görligaste mån. Det finns också svampmedel att köpa.

Det har dock kommit en ny sjukdom som tar på tuja, Phytophthora lateralis, som har förts in i landet med importerade tujaplantor. Det vanligaste är att tujan visar mörka partier en bit in på skottet. Fläckarna blir efterhand mörkare och till slut brunsvarta. Läs mer på SLU:s hemsida.

Med vänlig hälsning Sylvia