Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bruna tujaplantor

Hej

Jag har nog gjort fel när jag planterade min tujahäck (Brabant). Vi köpte krukodlade tujor, grävde en ränna och köpte ny, harpad jord och fyllde på med. Vi blandade i lite naturgödsel i jorden innan vi planterade. Tyvärr så skakade vi bort den hårda jordklumpen som följde med när vi tog bort tujan från krukan innan vi planterade.

Nu börjar många plantor bli bruna, det har regnat nästan varje dag och vi har även bevattnat till och från, det är 4 veckor sedan vi planterade. Kan vi rädda plantorna? Vad gör jag?

Tack på förhand.

/Pär

Odla svarar:

Hej

Ni verkar ha gjort allt rätt förutom att man inte bör gödsla tujorna vid plantering utan på våren efter. Det att ni skakade bort tujaplantornas jordklumpar är inte alls fel, det bör man göra om det är en hård jordklump och rötterna snurrar runt. Rötterna får dock inte stå torra någon längre tid, de ska i jorden direkt sedan.

Vänta nu och se. Om tujorna bara blir lite bruna på sina ställen kan man klippa bort det, men blir hela tujan brun så bör den bytas ut. Jag tycker att ni bör tala med plantskolan där ni köpte tujorna, det vore bra för säkerhets skull så att garantin ska gälla till våren och ni kan få nya tujaplantor om några dör.

Det finns två sjukdomar som tar på tuja:

Dels finns gren- och kvistdöd, en svampsjukdom på just tuja som heter Kabatina thujaea. Svampen infekterar om det är låg temperatur och fuktigt. Man ska undvika dysbevattning på tujans grenar, man vattnar på marken och ordnar luftighet runt om det behövs. Man kan försöka ta bort smittade grenar i görligaste mån, men har det gått så långt att hela tujabusken är brun bör den tas bort helt. Det finns också svampmedel att köpa, men det hjälper inte längre om hela tujabusken är infekterad.

Dels har det kommit en ny sjukdom som tar på tuja, Phytophthora lateralis, och som har förts in i landet med importerade tujaplantor. Det vanligaste är att tujan visar mörka partier en bit in på skottet. Fläckarna blir efterhand mörkare och till slut brunsvarta. Läs mer på SLU:s hemsida.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB