Bruna kanter på hortensior och kastanj

Maud Henrikson
  1. Jag har fått tre olika sorters hortensior i kruka - främst för innebruk.- nu i vår. Jag planerar att plantera ut dem litet senare. Två av hortensiorna hade dock tidigt tendens att se vissna och blommorna skrumpnade och blev bruna och därefter börjar bladen bli bruna och torra i kanterna. Jag har vattnat så det är inte vattenbrist! :-) Den tredje har klarat sig hittills. Vad kan det vara och vad gör jag åt det?

  2. På gården där vi bor finns en gammal kastanj som vårdträd. De senaste åren har lövverket blivit mycket tråkigt. Först trodde jag att det var stormskador och saltpåverkan från havsvindar men andra kastanjer i trakten uppvisar inte samma problem. Bladen blir bruna i kanterna och sedan sprider det bruna sig till hela bladet och det faller av. Framåt eftersommaren ser trädet riktigt beklagansvärt ut. Vad är detta och vad kan göras åt det?

Förhoppningsfulla hälsningar

Odla Svarar: 

Hej!

  1. När hortensian kommer hem till en varm bostad med torr inomhusluft, är det inte ovanligt att den reagerar som du säger. Den har ju bott i ett svalt, fuktigt växthus med idealisk tillvaro hos odlaren. Så den blir chockad, helt enkelt. Vissa kan ha befunnit sig ett tag hos blomsterhandlaren innan de köptes, i sådana butiker brukar det vara något svalare än i våra bostäder, så den har hunnit anpassa sig lite grann. Det kan vara orsaken till att en av hortensiorna klarat sig bättre, men det kan också vara en sortegenskap.

  2. Är det en äkta kastanj eller hästkastanj ni har? Är det hästkastanj, låter sjukdomen som kastanjebladsbränna, d v s skador orsakade av svampen Guignardia easculi. Om det blir en lång och fuktig vår, gynnar det svampen och bladen blir fula tidigare. Svampen övervintrar i de nedfallna bladen, så om man noga samlar ihop dessa och bränner dem så kanske nästa år blir bättre.

Med vänlig hälsning Sylvia