Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Bruna fläckar på oregano

Hej,
Jag fick för 2 år sedan en oregano av en vän (från hennes rabatt) som jag har satt i min kryddrabatt. Den växer så det knakar men den får fula bruna fläckar på bladen. Tittade på hennes och den är likadan. Det ser inte så fräscht ut om jag skall använda den i maten. Är det någon sjukdom eller vad? Dessutom brer oreganon ut sig i hela rabatten. Jag klipper den och ansar den men den skickar ut sticklingar flera decimeter ifrån sig bland gräslök, rosmarin, mynta och annat jag har. Vad göra?

Jag har tagit in min rosmarin över vintern och den blommar massor. Vad skall jag göra? Skall jag ta bort blommorna, klippa eller bara låta den vara?

Tacksam för svar
Anne-Lie

Odla Svarar: 

Hej!
Oreganon kan du prova med att klippa ner om den ser alltför ful ut. Jag vet inte riktigt vad det kan vara för angrepp. Fundera lite kring hur odlingsförutsättningarna är där den står. Är det för torrt eller för fuktigt tex. Om den brer ut sig för mycket kan du dela plantan med en spade.

Vad gäller din rosmarin är det bara att gratulera! Låt den vara som den är. Möjligen kan du klippa den lite längre fram om du tänker ställa den utomhus i sommar.

Hälsningar
Håkan Pettersson, Etelhems Örtagård, Gotland