Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Bruna blad på Vandan

Hej Björn.
Känner stor oro för min stolthet, en blå Vanda. Köpte den i Mars förra året, då den blommade. Var bara tvungen att köpa denna underbara växt. Den visade sin tacksamhet genom att i December återigen blomma. Fast nu med ännu kraftigare blomning.

Och så, den 8 Januari kom Gudrun och tog elen och därmed värmen i huset. En gasolkamin fick bli värmekälla kommande vecka. Troligtvis tyckte min Vanda inte om denna värme, för den och ytterligare fyra orkidéer tappade så gott som samtidigt alla blommor. Men nya bladpar är ständigt på väg upp. Och nu har jag åter sett att ännu en blomstängel är på väg.

Nu äntligen till varför jag ställer en fråga till Dig. Till min stora sorg har jag nu fått se många små bruna fläckar på bladen. Det är mest på de översta bladparen. De nedersta bladen verkar att sakta skrumpna. Kanske de börjar bli gamla. Inga blad har vissnat sedan jag köpte den.

Den är placerad i en stor glascylinder med stenar på botten och ca. 15 cm upp. Vatten till strax under översta stenarna. En gång i veckan får den stå ungefär ½ tim i vatten ända upp till kanten. Däremellan duschas den varje dag. Då och då med orkidégödning i vattnet.

Om du har något råd om denna underbara varelse, så snälla svara då på min fråga. VAD GÖRA MED MIN VANDA?

Vänliga hälsningar och med hopp om svar
Gun.
Ps. Kan Vandan flytta ut under något träd över sommaren? Ds.

Odla Svarar: 

Hej Gun,
Stort tack för din fråga.

Så kul att du lyckats bra med blomningen på din Vanda. De kan vara lite besvärliga ibland men du verkar lyckas finfint!

Vad gäller att de nedre bladen 'skrumpnar' beror det säkerligen på att de bladen blivit gamla och nu är på väg att torka ihop. Om det inte stor i för stor utsträckning är det inget att vara nervös över utan helt naturligt.

Du kan placera ut plantan under de varmaste dagarna i sommar. När nattemperaturen blir ner mot 15 grader måste den tas in igen.

Jag är lite fundersam över fläckarna. Det skulle kunna vara mögel eller skadedjur eller möjligen solbränna. Kan du torka bort fläckarna med en fuktig trasa? Ser du några djur på växten under dag- eller nattetid? Har du placerat plantan så solens mest brännande strålar skulle kunna bränna plantans nya blad?

Hör av dig med mer info så skall vi säkerligen kunna lösa problemet!

Vänligen,
Björn