Bruna blad på äppelträdsplantan

Helena

Hej

För nästan exakt ett år sedan planterade jag en äppelkärna i en kruka inomhus. Plantan är nu cirka 1,5 decimeter hög, har en skara fina gröna blad och växer på långsamt men bra.

I höstas började de lägsta bladen sakta men säkert gulna, bli aningens röda och de allra minsta föll av. Det som nu återstår är mestadels gröna blad, men de lägst växande har blivit delvis bruna. Vad är detta? Tips på hur jag ska fortsätta sköta plantan inomhus?

Tack!

/Helena

Odla Svarar: 

Hej

Ta en lupp och kolla så att din lilla äppelträdsplanta inte har fått spinn, mikroskopiskt små spindeldjur. Kolla särskilt på undersidan. Om du hittar spinn så spreja med Provado Spray eller liknande preparat.

Om du inte ser några spinn eller andra odjur så tror jag att äppelträdsplantan står för varmt och i för torr luft helt enkelt, den har ju bott inomhus hela vintern. Normalt brukar äppelträd tappa bladen på hösten, så du kan klippa av de fula bladen helt enkelt. Det kommer nya till sommaren, särskilt om du kan ta ut ditt lilla äppelträd när det har blivit varmt.

Med vänlig hälsning Sylvia