Brun lagerhägghäck

Monica Scharfenort

Hej! Jag bor i Skåne och flyttade till hus i november förra året. Längs ena sidan har jag något som jag tror är en lagerhägghäck. Vi hade ju en väldigt hård vinter i år men lagerhäggen höll sig grön och fin tills februari då den började visa bruna blad. Nu är den nästan helt brun, har vissa gröna blad på toppen och några längst ner. Läste först nu att den är frostkänslig, så dags, men undrar samtidigt om det är frostskada eller annat angrepp? Undrar även vad jag skall göra, skall jag beskära den eller ersätta den med nya plantor?

Tack på förhand Monica

Odla Svarar: 

Det är just detta som heter tjältorka. När marken är frusen och solen gassar på, får växten inget vatten utan torkar i solen. Täckning med vinterskyddsväv i januari/februari och fram tills tjälen släpper skulle ha hjälpt.

Nu kan du plocka bort de bruna bladen (pröva plasträfsan!) och hoppas att det kommer nya, men det är inte säkert. Kommer det inga nya under försommaren så är det lika bra att klippa ner den i juli-augusti och hoppas att den kommer igen nerifrån.

Sylvia