Brudorkidé

BrudorkidéHej!
Jag har två vackra brudorkidéer, en vit och en lila. Den vita tappade helt plötsligt alla blommorna, och nu verkar de lila blommorna på den andra hänga och se ledsna ut. Vad beror detta på?

Jag har haft tre orkidéer innan och samma sak hände, och då trodde jag bara att jag haft ihjäl de stackars blommorna och slängde pinnarna som var kvar. Men efter jag köpt de två nya tänkte jag vänta och se om blommorna växer ut igen. Tror du de gör det? Klippte precis av den ena pinnen på den vita en liten bit, såg att den blivit brun.

Tror du att de kan börja blomma igen? Rötterna ser ljust gröna ut, och bladen är mörkgröna och ser alldeles friska ut.

Så mina frågor är alltså om de har möjlighet att blomma igen, så länge pinnen är grön och frisk? Och när blommorna börjar sloka, ska jag vänta tills de ramlar av av sig själva eller ska jag ta bort dem på en gång?

Väldigt tacksam för svar!
Varma hälsningar, Sofia

Odla Svarar: 

Ja, den kan komma med nya blommor på samma stjälk så länge den är grön och fin. Är den däremot torr och ljusbrun kan man ta bort den. Tänk på att inte vattna för mycket, de behöver inte så mycket vatten, särskilt inte under vintern. Jag vattnar högst en gång i veckan.

Sylvia