Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Brant sluttning

Hej Sylvia!
Jag bor i ett hus byggt 1961. Där finns en slänt runt garageinfarten ca 2m hög och ca 7 m bred. Där växer idag scilla på våren sedan är det någon sorts rosbuske som växer hej villt i hela slänten. Mellan rosorna växer även lupiner. Längst upp vid gränsen mot gräsmattan har jag några spireabuskar.

Nu till mina frågor:
Jag vill inte ha dessa rosor som jag river mig på hela tiden. Jag tycker även att det ser risigt och rörigt ut i slänten. Jag har förstått att rosor är bra för att inte jorden ska rasa. Men hur får jag upp dessa djupt rotade rötter och vad kan jag sätta i stället för växter, buskar som inte behöver rensas så ofta då det är så brant? Ska jag vänta något år med att plantera för att får bort allt gammalt först?

På Spirean växter det mossa. Kan jag ändå klippa ner dem efter blomningen och få dem att växa upp och bli snygga? Eller ska jag gräva upp även dem?

Hälsningar
Anna

Odla svarar:

Eftersom du tänker ge dig på slänten med rosorna så kanske det är lika bra att förnya hela slänten, eftersom det säkert behövs ett ordentligt grävarbete för att få bort rosorna. Enklast att ta dit en sådan där larv, dvs. en liten grävskopa. Plocka i görligaste mån upp scillan och plantera tillbaka den sedan. Byt ut eller komplettera jorden efter rosorna, gödsla med kogödsel. Vill du ha en lättskött slänt så bygg ev. den i stil som ett stenparti med ordentlig underarbete och med grus över, läs mer här: http://www.odla.nu/artiklar/stenpart.shtml

Du säger inte om slänten är solig eller inte, så jag har svårt att föreslå växter men jag gör ett försök med antagande att det är soligt.

Du kan t.ex. plantera 2-3 st Stephanandra incisa 'Crispa', liten stefanandra, högst upp, de riktas sedan neråt så att de täcker en del av slänten. Som utropstecken kan du placera några stora, vackra stenar i grupp och intill dem ett par högsmala (pelarformiga) barrväxter typ raket-en (Juniperus scopolorum 'Blue Arrow' eller liknande), pelaridegran (Taxus baccata 'Fastigiata Aureomarginata') och så kanske kan du spara en av spireorna, klipp ner den ordentligt först. På ett annat ställe kanske ett litet blommande träd, t.ex. ett prydnadskörsbär, en rosenmandel eller dylikt och om rosorna annars är vackra, kanske spara de bästa exemplaren och plantera med det lilla trädet. Ett gråblått prydnadsgräs kompletterar. Se min skiss.

Funkior (Hosta) med vackra blad hade annars varit fina längst ner men de skall inte stå solgassigt hela dagen. Så har du soligt, kan du istället välja nävor eller alunrot eller något annat passande om du vill ha en avslutning mot gräsmattan eller gatan, vilket du nu har. Annars kan den kantas med trädgårdsslipers eller dylikt.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB