Brant slänt

Hej
Min syster behöver hjälp med sitt stora trädgårdsproblem, och jag vänder mig därför till dig.

I ena kanten på syrrans tomt finns en brant slänt upp mot grannhusen. Jag har dåligt ögonmått, men den är nog 2 meter hög och 6 meter djup, så den är rejält brant. Det enda som växer där idag är krypoxbär och under/mellan/runt dem finns massor av ogräs. Längst ner finns en meterhög mur, och en platt del om cirka 1 meter, som vi försöker odla lite jordgubbar på (slänten vätter mot söder).

Att rensa bland oxbären är väl möjligt, rent teoretiskt, men otroligt trist, och därför snabbt bortprioriterat.

Jag funderar på om man kan sätta någon form av buskar som en häck på muren (antingen istället för jordgubbarna, eller bakom dem), och på så sätt dölja det mesta av slänten. (den finns ju kvar bakom "häcken", men man slipper se den).

Vad tror du om det? Har du något förslag på buskar?

Karin

Odla Svarar: 

Vad sägs om en rad ståtliga, högsmala cypresser eller tujor? De är ju vintergröna så "eländet" syns inte på vintern heller. Men det förutsätter förstås att det kommer ljus ner till platsen där de växer, så att slänten inte hindrar det, för annars växer de ojämnt på "baksidan". Jordgubbarna kan ni ändå ha kvar som kantväxter.

Jag vet ju inte var ni bor någonstans så om ni väljer cypresser, kolla med plantskolan om de är härdiga där ni bor, annars välj något annat liknande som går bättre där. Välj helst större, krukodlade plantor så att ni får fort "färdigt".

Sylvia