Brabant- tuja

Lotta Oscasson

Hej Sylvia!

Våran tujahäck, 'Brabant' som vi har runt hela våran tomt (8 år) har under sommaren börjat gulna i mitten av plantorna? Har vattnat flitigt och gödslat som man ska. Vad kan detta bero på? Är lite orolig då plantorna är ca 2,5 meter höga och häcken ca 200 meter lång, och att många andra vintergröna barrväxter tog skada förra vintern! Det är inte mycket gula blad/barr, men det är på alla plantor i hela häcken. Såg att någon annan hade samma problem, men jag vet att jorden är ok där plantorna står. Blandade mull och jord och lite sand när de planterades! MVH Lotta

Odla Svarar: 

Hej!

Förra vintern och särskilt vårvintern var verkligen hemsk mot massor av vintergröna växter. Så jag kan tänka mig att dina tujor också fick en liten skada av detta och skadan syns som lite gula barr nu under sommaren och hösten. Sommaren var dessutom torr och solig, så även det stressade tujorna ytterligare.

Men om det bara är lite gult på dem så tror jag inte det är någon större fara. Tujorna är tåliga och brukar repa sig och komma med nya gröna barr efter ett tag om det finns grönt kvar på kvistarna.

På våren kan du pröva att skaka av de gula barren och hoppas att det kommer nytt grönt igen. Se till att häcken inte lider av torka.

Med vänlig hälsning Sylvia