Bougainvillea tappar blad

Tony

Köpte en stor (ca 1 m hög) Bougainvillea förra sommaren. Efter en attack med bladlöss, rasade bladen av och det kändes som om plantan var på väg att dö trots täta duschningar.

I januari 2012 återstod endast grenarna runt bambukäpparna. Den såg alltså allt annat än livfull ut, men ville ge den en chans och klippte ner den kraftigt, samt bytte jord. Till min glädje började det komma små blad och nu är den lika fin som från början med ett undantag - den börjar tappa några blad här och där. Jag har gett den en aning flytande näring vid varje vattningstillfälle sedan ca april och det är först nu i juni den börjat fälla några blad för mycket. Jag har noga kollat efter diverse skadeangrepp, men nej, det finns inga. Plantans övriga blad är friskt gröna, utan torra ytterspetsar.

Bör jag än en gång byta jord? Skulle den må bättre i en större kruka (den nuvarande är ca 25 cm i diam), eller får den för mycket gödning?

/Tony

Odla Svarar: 

Hej

Pröva gärna en större kruka till din bougainvillea men plantera försiktigt nu, bara flytta över och ha mer jord under och runt kanterna, det är ju mitt i sommaren.

Och så pröva att inte gödsla bougainvillean så mycket, det kan vara just det som gör att den tappar blad. Sol och värme vill ju en bougainvillea ha, gärna ute - den varan har ju lyst med sin frånvaro.

Med vänlig hälsning Sylvia