Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Borde inte såret läka

Hej!
Köpte och planterade ett äppelträd, Ingrid Marie, i våras. Har tagit sig och växt fint. Dock har jag upptäckt att det särskilt efter regnperioder rinner sav ur snittet som blev då de toppade plantan på plantskolan troligen för ett eller två år sedan.

Det verkar som de skurit lite för nära ett grenfäste, eller som att trädet inte kan "valla över" eller hur det nu heter. Kragen ser lite skadad ut. Borde inte såret läka? Finns det något jag kan göra för att hjälpa till?

Bör jag toppa trädet på nytt under den gamla toppningen, och i så fall hur? Eller läker det med tiden? Inget att oroa sig för? Trädet är för övrigt friskt och välmående vad jag kan se.

mvh Johan

Odla Svarar: 

Jag har aldrig hört talas om att äppelträd förblöder. Det borde vara läkt vid det här laget. Äppelträd brukar överhuvudtaget aldrig blöda. Det finns något som kallas gummiflöde och som drabbar körsbärsträd. Då bildas det seg kåda vid såren. Det är en smittsam sjukdom. Kanske hade säljaren klippt ett körsbärsträd med samma sax och fört över smittan men detta är bara en spekulation. Du får se tiden an och se om kådflödet upphör. Klipp av ett annat skott och se om även det blöder. I så fall är nog trädet smittat.

Göran