Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bondlilja, Hippeastrum rutilum

Kapamaryllis, Hippeastrum rutilumHej
För ca 10 år sedan fick jag en bondlilja av min mamma. Då blommade den med ca 1 blomma per år men dom två sista åren har den blommat med massor med liljor. I våras delade jag den i fyra plantor och två är resultatet som du ser på bilderna. När dom blommade som mest var det 13 blommor. När jag planterade om dem så blev det en massa pyttesmå lökar som jag satte i två separata krukor. Dessa har efter lång tid börjat ta sig och små blad börjar komma.

Är det vanligt att det blir så här fint mitt i vintern - dom är helt enkelt underbara. Jag vill ju gärna förvalta det här arvet så bra som möjligt och sköta dem på bästa sätt. Det jag har konstaterat är att efter den intensiva blomningen har dom inga blad utan är väldigt oansenliga men sen tar dom sig igen. Jag har inte sett dom här liljorna i handeln.

Margareta

Odla svarar:

Grattis! Du har en gammal, ärvd Bondlilja, Hippeastrum rutilum. Äkta makar kallas den också. Arten är i stort omöjligt att finna i handeln, jag har försökt! Endast namnsorter finns ibland att köpa: 'Acuminatum', som har blekt rosa blommor med mycket spetsiga blomblad, 'Crocatum' som har orangegula blommor och 'Fulgidum', som har purpurröda eller orangeröda blommor med en grönaktig strimma mot basen på varje blomblad.

Var rädd om den och ta vara på alla sidolökarna som du får fram, dem kan du kanske ge i arv till dina barn och barnbarn!

Den härstammar från Sydafrika, där den blommar på våren. Den har kvar årsrytmen därifrån, dvs. den blommar på hösten - vintern hos oss på norra jordklotet.

Du verkar ju kunna sköta den, men för de läsare som undrar ger jag lite anvisningar.

Den ska den placeras mycket ljust, dock inte i direkt solgass. Plantera om den på vårvintern i en relativt trång kruka med lökhalsarna ovanför jorden. Använd väldränerad standardjord. Den vill gärna övervintra svalt, 10-16° C, efter blomningen då den vilar och ska då vara relativt torr. Annars trivs den i rumstemperatur och vattnas ganska sparsamt tills knopparna visar sig, sedan vattnas den regelbundet och den skall helst inte torka ut helt så länge den vegeterar. Svag gödning ges regelbundet under tillväxtsäsongen.

Man kan föröka den genom delning eller om man får frö på den, genom frösådd.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB