Bomullsplanta och melon

Filip

Hej

Jag är sugen på att så bomullsplantor, för det går väl? Men var kan man få tag på frön?

Sen har jag sått melon (Sugar Baby) som jag inte riktigt vet vart jag ska plantera den för vi har inget växthus?

Hoppas ni kan svara på mina frågor!

Mvh Filip

Odla Svarar: 

Hej

Fröställningar av bomullsplanta, Gossypium, finns ibland som dekorativ snittblomma hos blomsterhandlarna. Då kan du ta lite frön av en sådan boll och pröva att så. Men det kommer ju inte att vara det lättaste om du inte har växthus, då bomullsplantan vill ha det varmt och fuktigt.

Jag tror att jag också har sett bomullsplanta någonstans säljas som krukodlad sommarblomma.

Bomullsplantan är oftast en ettårig växt som du kan ha ute som sommarblomma och slänger på hösten. Det finns dock arter av bomull som är fleråriga, men de är svåra att övervintra. Bomull drar på sig en mängd olika ohyror men vill du ändå försöka övervintra så ge den mycket ljus och ha den svalt, ställ ut den igen på försommaren när frostrisken och kylan är förbi.

Melon 'Sugar Baby' vill också helst bo i ett växthus, den gillar värme och ger inte mycket till frukt i kylan, så kanske du kan fixa ett enkelt litet tomatväxthus till din melonplanta? Sådana säljs billigt i handeln, särskilt nu under rean. Har du melonplantan i ett sådant så öppna luckorna när solen skiner varmt så att pollinerande insekter kan komma till blommorna och så att det inte blir för varmt.

Med vänlig hälsning Sylvia