Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Bocktörne/Goji

Hej Sylvia!
Enligt dig så är växten Bocktörne eller Lycium barbarum giftig men på engelska kallas den för Goji och säljs dyrt som en "superbär" pga. dess höga näringsinnehåll. Menade du kanske att det är själva växtens delar som är giftiga men inte bären? Det vore toppen om du kunde reda ut begreppen för oss eftersom vi är i full färd med att odla Bocktörne för bärens skull.

Anne Marie

Odla Svarar: 

Enligt Göteborgs botaniska trädgård och den litteratur de har där så betecknas bocktörne, Lycium barbarum, som kraftigt giftig, hela växten inklusive de röda bären. Giftverkan har stora likheter med belladonnaförgiftning. Den kan orsaka torrhet i munnen, törst, kräkningar, diarré med mera. Några kända dödsfall hos människor är inte kända men däremot hos kameler som ätit stora mänger av busken.

De har inte hittat några uppgifter om att kineserna äter bären i olika maträtter eller desserter. Däremot har de sedan gammalt använt den inom folkmedicinen som ett mycket uppskattat medikament. Frågan är om det finns giftfria sorter. De lär återkomma om de hittar mer fakta.

Du som "är i full färd med att odla bocktörne för bärens skull" bör nog ta det lite vackert med förtäringen, innan vi vet mera om den, det är inte lätt att hitta information!

Sylvia