Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Blomsterlönn

Vad menas med, att stamma upp en växt. Hur gör man?

Siv

Odla Svarar: 

Man tar bort de nedersta grenarna eller bladen så att det bildas en kal stam. Det är alltså meningen att göra en trädliknande växt av den. Sedan beror det lite på hur växten man vill stamma upp ser ut från början.

Är den ett "spö", dvs. bara en rak pinne, så toppar man den så att det bildas sidogrenar. De nedre sidogrenarna tar man bort och fortsätter att toppa de övre grenarna så att det bildas en krona så småningom.

Är växten från början en flergrenig ex. så kan man antingen stamma upp flera grenar, en bonsai-liknande växt alltså, genom att ta bort blad och smågrenar på dem och låta topparna bilda kronor enl. ovan. Eller så väljer man den grenen som pekar mest uppåt som stam och tar bort alla andra så att man får en enstammig växt, sedan gör man som ovan.

Sedan får man i fortsättningen se till att ta bort blad och grenar som ev. växer ut från stammen under kronan, så att trädformen bevaras.

Sylvia