Blommande papegojblomma?

Ann

För 2.5 år sedan köpte jag en papegojblomma på Madeira. Den har vuxit rejält och är ca 1 m hög. Min fråga är om/när man kan förvänta sig att den ska blomma? Den har stått inomhus hela tiden. Jag har möjlighet att ha den i ett uterum.

Mvh Ann

Odla Svarar: 

Hej

Det är svårt att sia om och när en papegojblomma, Strelitzia reginae, anser sig vara "vuxen" nog för att vilja blomma. Jag köpte också en papegojblomma på Madeira och fick vänta i drygt 4 år innan den blommade. Sedan höll den paus i flera år innan den blommade igen, så den är inte så lättflirtad.

Papegojblomman är enklast att odla friplanterad i ett växthus eller i ett vintervarmt uterum om man har den möjligheten. Övervintra den vid 8-12 °C och håll plantan något torrare. Har du möjlighet till extraljus av rätt sort, kan papegojblomman även blomma under höst och vår.

Annars kan det fungera i stora krukor/urnor, eftersom papegojblommans rötter tar stor plats. Använd väldränerad och näringsrik jord. Plantera gärna om på våren, men var rädd om rötterna, de är alltså ganska omfattande. Vattningen ska vara jämn, ge den näring under sommaren.

Om vi skulle få en riktig varm sommar kan din papegojblomma stå utomhus, ha den då mycket ljust men med lite skydd mot starkaste solen. Annars kan den stå kvar i uterummet med öppna luckor.

Med vänlig hälsning Sylvia