Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Blommande häck

Hej Sylvia,
Vi har kommit överens med grannarna om att plantera en gemensam häck/buskage mellan våra tomter. Vi kommer att ta hjälp av en grävare för att byta ut de kompakta fyllnadsmassorna mot jord för att få bättre förutsättningar för växtlighet. Det handlar om skyddat söderläge i zon II.

Har du några förslag på hyfsat snabbväxande buskar som gärna blommar olika tider? Vi är ute efter ett mer vilt än tuktat insynsskydd, som blir rätt högt, runt 2-3 meter.

Tacksam för kloka råd.
Anna

Odla Svarar: 

Om ni vill ha ett blandat buskage, så välj dock växter som inte skiljer sig så väldigt mycket i höjden, men lite variation kan det gärna vara. Titta gärna på kommunens buskplanteringar, där brukar de ha intressanta blandningar av buskar som blir yviga men inte så höga.

När det gäller friväxande häck så behöver inte bara ha "traditionella"  häckväxter. Blanda flera olika växter och förskjut plantorna så att de inte sitter på en rak linje utan går i zigzag, Då får varje buske mer plats att utvecklas.

Bukettaplar finns det många sorter, men välj gärna sådana som får vackra höstfärger. Korneller, båda de gul- och de rödstammiga, kan ingå, de är så vintervackra. Häggmispeln är given, både för blommorna och bären och för att den är snabbväxande. Hybridkejsarolvon.... snöbollsbuske.... vipphortensia.... rugosarosor... smällspirea, både den gula och den röda... trädgårdsprakttry... smultronschermin.... ungersk syren... rödbladig fläder.... svartplommon.... dvärgkörsbär... höga sorter av lagerhägg.

Ja, där har du några att fundera på!
Sylvia