Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blommande buskar som häck

Hej Vi funderar på att plantera en häck utmed gatan (ca 16m lång). Vi vill att den är ca 0,5-1 meter hög. Vi funderar på att plantera lavendel, hortensia eller syren( som vi håller nerklippt). Är hortensior vintergröna? Hur snabbt växer dessa växter? Klarar en syren att "bara " vara 1 meter hög? Hur kan man få lavendel att bli stora (finns det vissa som är mer storväxande än andra)? Kan ni föreslå några andra växter? Vi vill inte ha granväxter eller liguster. Stort tack för hjälpen!

Sussie

Odla svarar:

Vilken zon talar vi om? Men hur som helst tycker jag inte någon av dessa är särskilt lyckade häckväxter i Sverige, särskilt inte om det blir fler sådana vintrar som i år!! Hortensia är inte vintergrön. Syren är svår att hålla så låg som 1 m om man vill ha blommor, den sätter dessutom kopiöst med rotskott. Lavendel blir inte mer än ca. 1/2 meter i Sverige.

Eftersom du frågar om sådana här typiska "söderväxter", så antar jag att du har zon 1 eller högst 2? Så kika på växter som björk- och praktspirea, svart aronia, lagerhägg (vintergrön), tok (finns med rosa, gula, vita och röda blommor) och bukettapel. Många andra buskar kan också bilda en häck, bara man väljer en sort som blir lagom hög och bred. Det finns även rosor, särskilt rugosa-rosor, som passar som häck om man inte väljer de höga sorterna.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB