Blomma för dagen får silvriga blad?

Barbro

Hej Jag bor i Västerbotten vi kusten. Har börjat plantera ut blomma för dagen. Bladen blir missfärgade (silverfärgade). Vi har inte haft något bra väder det blir kallt på natten men inte frost. På dagen 14-16 grader. Varför blir det så. MvH Barbro

Odla Svarar: 

Hej Barbro!

Det är svårt att veta vad det kan vara som missfärgar bladen då jag inte fått någon bild.

Men det kan kanske vara mjöldagg? Mjöldagg trivs när temperaturväxlingarna är stora och ojämn bevattning. Man kan spruta en blandning med lika delar mjök och vatten på bladen. Det finns även en annan blandning som man kan prova, 1 tsk bakpulver, 1 tsk rapsolja eller såpa och en liter vatten. Upprepa behandlingen varannan vecka.

Det låter även som Silverglanssjukan som uppstår i kyligt och råttt väder men den angriper i regel bara fruktträd och buskar och jag har aldrig hört att den sätter sig på sommarblommor. Men man vet aldrig.

Sen kan det helt enkelt vara att det är för kallt för plantan, har du avhärdat dem ordentligt? Blomman för dagen kommer ifrån medelhavet och sydamerika och tål inte frost eller låga temperaturer alls. Prova att klipp bort de skadade bladen och ställ plantan mer varmt så får vi se vad som händer.

Hoppas det löser sig!

/Anna T