Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Blodlönn & Junimagnolia

Vår stor fina Blodlönn skulle "tunnas ur" i höstas. Anlitad arborist upptäckte röta i trädet och kapade bort alla grenar! Tänkte även fälla hela trädet men hann bli stoppad. Har blivit "lovade" att trädet kommer att hämta sig, både från snittet längst ner på stammen efter motorsågen och att det kommer att komma nya skott där kronan var förut.

Är jätteledsen för trädet var så vackert. Kan vi lita på att det hämtar sig och kan man kräva ersättning för ett beslut som togs av arboristen när vi inte var hemma att kapa bort alla grenar?

Nästa fråga; kan vår junimagnolia beskäras. Står nära huskroppen  (förmodligen har tidigare ägare som var trädgårdskunnig) skapat ett microklimat nära tegelväggen. Har i botaniska trädgården (Gbg) sett att junimagnolior kan bli stora. Beskära, flytta? Förmodligen är trädet 8-10 år.

Stort tack på förhand!
Maria

Odla Svarar: 

Hmmm...
Det låter lite tveksamt med sådant jobb, om ni inte hade kommit överens om att den fick fällas. Jag tror dock att det kan komma nya skott så småningom, men det tar lång tid och troligen blir den aldrig så fin som den var. Så om det var en firma, så bör de ha en ansvarsförsäkring, ni bör nog kunna klaga och få ersättning.

Ang. junimagnolian, så kan den i nödfall beskäras, men mycket försiktigt under perioden JAS = juli, augusti, september. Magnolior är känsliga för beskärning och detta bör inte göras om det inte är tvunget.

Beroende på hur stor den är skulle det nog vara bättre att flytta, för den kan bli rejält stor. En grävskopa får ev. anlitas så att man får med en så stor jordkoka som möjligt så att rötterna inte störs och för att först gräva en rejäl grop till den.

Den ska i så fall flyttas under viloperioden, det kan gå bra nu, för vi har ju ingen snö och kyla i Gbg och marken är inte frusen.

Sylvia