Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Blodbok

Hej!
Vi har ett parhus på en liten tomt, 430 m2, men med en enorm blodbok ca 5 m från husknuten. Den är kanske 10-15 m hög och har så kraftig stam att det inte går att få armarna att räcka till om den. Kronan är nog större i omfång än vad våran del av huset är. Vi har kommit fram till att trädet är alldeles för stort för vår tomt och står dessutom på tok för nära huset. Jag fantiserar om allt jag ska kunna göra med trädgården efter att den är borta men får en olustig känsla av att det måste finnas enormt mycket, och kraftiga, rötter under markytan. Kan tänka mej att det blir näst intill omöjligt att få bort allt för egen maskin?

Min fråga är om du kan säga på ett ungefär hur djupt dessa rötter kan ligga? Har du också något tips på hur man i bästa fall gör sej av med dem? Jag vill ju ha möjlighet till lite buskar och rabatter istället men undrar ifall det blir en form av "mission impossible" med tanke på rotsystemet?

Tackar på förhand!
Hälsn. EWA i GBG

Odla Svarar: 

Ja, det kan bli en "mission impossible" på egen maskin, så mitt råd är att ta dit en professionell trädfällare med försäkring och certifikat och som äger en stubbfräs. Kolla på Gula Sidorna.

De kan fräsa bort stubben med en stor stubbfräsmaskin och ta med sig rubbet, om ni inte vill ha veden till uppvärmning själva. Ni kan sedan iordningställa jorden med en gång och börja planera vad ni vill ha istället.

Sylvia