Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 599
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bli av med stockrosrost

Hej

Jag har en husvägg i söder och där under har jag planterat Stockrosor sen två tillbaka. Första året kom bara bladen upp och så småningom blev bladen gulprickiga och vissnade pö om pö.

I år kom blommorna och snart kom även bladen att bli angripna av rost. Nu har också blomknopparna angripits och bara några få knoppar har slagit ut. Vad gör jag nu så att inte rosten kommer tillbaka nästa år?

/

Odla svarar:

Hej

En hårt rostdrabbad stockros är det tyvärr bäst att ta bort helt. Den kommer ändå aldrig bli frisk och vacker igen och riskerar dessutom att sprida svampen vidare till andra stockrosplantor. Ta i alla fall bort alla angripna växtdelar! Var noga med att städa bort alla blad på marken också.

Om stockrosrostangreppet inte är så allvarligt, kan det räcka att förebygga genom att på våren plocka bort de första bladen så snart de kommer upp, särskilt om de visar den minsta symptom. Detta kan rädda stockrosplantan under den kommande sommaren och hindra att rosten sprider sig vidare. Städa bort alla blad på hösten!

Pröva också att spruta stockrosen upprepade gånger med åkerfräkenavkok från tidigt vår, så fort de första bladen kommer upp. Åkerfräken, Equisetum arvense, finns ju inte på våren, så du får samla in de gröna "granarna" nu under sommaren och torka. Plocka bara friskt gröna exemplar, gör gärna flera buketter. Häng upp på tork mörkt och torrt.

Koka upp en rejäl knippe åkerfräken på våren precis när stockrosorna vaknar och de första bladen visar sig. Koka cirka 15 minuter och låt avkoket svalna och sila det. Spruta med detta ett par gånger per vecka under hela försommaren.

Numera finns det stockrossorter som är mer eller mindre resistenta mot rost, läs på fröpåsarnas text, det brukar stå där. De fleråriga Alcea ficifolia-sorterna brukar inte heller drabbas.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2022 Odla.nu i Sverige AB