Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Bli av med rosenkvitten

Hej,
Vi har tagit över ett äldre hus med en igenväxt trädgård och försöker göra om den efter egna behov. På ett par ställen växer rosenkvitten och stora blåklint som inte verkar gå att bli av med. Jag gräver och gräver och drar bort rötter som verkar sträcka sig ner till Kína, men växterna kommer tillbaka hela tiden! Vad gör jag?
I en stor rabatt höll jag på förra sommaren och grävde ett djupt hål där jag har sågat, klippt och hackat bort rötter. Sen silade vi jorden och lade på svart plast som vi har täckt med stora stenar runt kanten så inget ljus kommer in. Trots detta kommer det små skott från busken utanför plasten en bit ifrån trots att den ligger tätt mot marken runtom med tunga stenar. Hur länge ska denna plast ligga? Nu har den legat där i ett år.

Vi har tänkt plantera ett japanskt prydnadsträd där sedan men måste först bli av med den envisa busken.

Likadant med de jättelika blåklinten. De är överallt och i en rabatt poppar det hela tiden upp små blad trots att jag är där och gräver och drar och sprayar med Rambo (Round up). Hur ska jag bli av med busken respektive blåklinten? Ger de aldrig upp när bladen tas bort och roten inte får näring?

Anneli

Odla Svarar: 

Jo, de ger upp så småningom, men det gäller att vara ännu envisare än de!

Du verkar ha gjort allt som går att göra utan att ta till grävskopa och dynamit!! :-) Blåklinten är förmodligen en bergklint och den kan ha jätterötter under marken. Men Round-up bör ta död på den också så småningom.

Så fortsätt du bara, riv upp busken så fort den sticker upp någonstans, det gäller att få bort alla rötterna! Behandla klinten upprepade gången med kemikalier så kanske till nästa år...

Sylvia