Bli av med flugor

Margareta

När det i ett äldre timrat hus på sensommaren och hösten blir invasion av flugor, hur gör man för att få bort dom förutom att spruta med gifter?

Har sett på reklamen nån typ av apparat som ger ljud som sägs ska skrämma bort olika sorters insekter. Fungerar det?

/Margareta

Odla Svarar: 

Hej Margareta

Alternativet till giftprodukter är limfällor. Det finns ett stort urval av limfällor och jag listar ett par viktiga saker att tänka på:

  • Flugor dras till ultravioletta ljusstrålar (360nm), naturligt finns dessa i solljus, vilket gör att fönster i ett hus drar till sig flugor och andra insekter. Detta kan man dra nytta av genom att placera en fälla (se bifogad bild) i fönstret. Flugorna dras till ljuset från fönstret och fastnar i fällan.

  • Vidare så dras flugor till flugor vilket gör att en limfälla som har fångat några flugor blir mer intressant för andra flugor och på så sätt lockar fler flugor. Så länge det finns fri limyta på en limfälla så fungerar den, se även här bifogad bild.

  • Solen skiner ju inte hela dagen och därför finns UV-lampsfällor. Istället för att solen är ljuskällan används en lampa som sänder ut ultraviolett ljus som drar till sig flugor och andra insekter. I lampan finns en limfälla där flugorna fastnar. Dessa typer av fällor är effektiva dygnet runt.

  • Använd inte fällor med grillgaller (elektriskt nät) som dödar flugorna med elektrisk stöt. När flugorna kommer i kontakt med det elektriska gallret så nästan exploderar de. Man har hittat flugpartiklar flera meter från sådana fällor. Då flugor är stora smittospridare kan detta vara värt att ha i åtanke.

  • Som jag ser det finns det inga bevis på att det går att skrämma flugor med ultraljud.

  • Jag är emot att använda gifter, men ska man använda gifter för att bekämpa flugor i hemmet så tycker jag att man ska använda så lite gift som möjligt, så istället för att spraya ut en massa gift i luften och på väggar rekommenderar jag flugpennan. Med denna produkt begränsar du spridningen av giftet, man drar ett tunt streck med pennan på fönsterrutan (dit flugorna dras). När flugan kommer i kontakt med giftet dör den. Mycket effektiv.

  • Hoppa över lågprisprodukterna. Om du ser flera varianter av samma typ av limfälla så är oftast lågprisvarianterna sämre än de som kostar lite mer. Det som skiljer är kvalitén på lim och material, vilket betyder att en fälla mer hög kvalité fungerar längre och limmet varken torkar eller rinner.

Det var några saker att tänka på, hoppas du har fått lite vägledning.

Med vänlig hälsning Joakim