Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Bli av med Åkervinda

Hej Sylvia!
Vi har en 16 m lång slänt. Den har en rak linje upptill mot gräsmatta. Tyvärr är kanten mot slänten väldigt brant. Slänten faller 6 meter med en nivåskillnad på 2 meter. Den anlades för 20 år sedan med enbart hansarosor överst som häck och sedan lite blandning med vit ölandstok. Längst ner finns en slipersmur som börjar ge med sig. Vi har klippt ner rosorna några gånger, men nu är de säkert 2-3 m höga. Det största problemet är att hela slänten är full av åkervinda som är omöjlig att få bort bland rosorna. De lägger sig som en matta över rosenbuskarna. Vid sista nerklippningen nästan sållade jag jorden men det hjälpte inte. Har du några förslag på vad jag ska göra? Finns det växter som kan kväva åkervindan?

Birgitta

Odla Svarar: 

Tyvärr är det nästan omöjligt att bli av med åkervinda om man inte tar till Roundup eller tar bort rosorna och täcker slänten med svart tjock plast under ett antal år så att inte minsta gnutta ljus kommer till marken. Man kunde ha täckt plasten med någonting, i vanliga fall skulle jag sagt täckbark, men eftersom slänten är så brant, är det inte säkert att barken kommer att stanna kvar. Kanske större stenar, bara man aktar så man inte gör hål i plasten...

Efter några år får man sedan ta bort plasten och sålla jorden noga, så att eländet inte börjar igen. Problemet är att det kan finnas frö kvar i jorden som gror när de får ljus...

Sylvia