Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blåsyra i fläder

Jag har sedan barnsben alltid plockat fläder, både blommorna och sedan de mörka bären. Min mamma lärde mig att göra både saft på blommorna och marmelad på citronerna (1?) samt en underbart god fläderbärsaft. Nu har jag ett eget fläderträd på mitt lantställe och ser fram mot årets skörd. Döm då om min förvåning då grannen, som är en trädgårdstokig och kunnig man, talade om för mig att jag måste tänka på att ta bort de små stjälkarna från både blomklasar och bär innan användandet eftersom dessa innehåller blåsyrealstrande glycosider och är således giftiga!

Att bark och grenar är giftiga har jag vetat om men inte de små stjälkarna som jag alltid låtit sitta kvar på klasarna. Är jag ett medicinsk under som klarat mig i snart 50 år?

Vänliga hälsningar
Eva

Odla svarar:

Nej, jag har inte hört talas om att äkta fläder skulle innehålla blåsyrealstrande glycosider. Men jag kan kolla med Botaniska trädgården om du vill.

Däremot omfattar släktet Sambucus 20-25 arter, varav det i Sverige finns, förutom äkta fläder Sambucus nigra, ytterligare två, båda giftiga:

Druvfläder, hylle, druvhyll, klashyll, Sambucus racemosa, vars alla delar - blad, blommor och bär - är giftiga. Den är odlad till prydnad i Europa och i Sverige rätt allmän förvildad på samma ställen som äkta fläder.

Sommarfläder, dvärgfläder, mandråpsväxt (!!), Sambucus ebulus, som har giftig rot. Den har illaluktande blad med 5-13 småblad, blomställningen är tredelad med mandeldoftande, vita till rosa blommor samlade i flock i juli-augusti. Den har också svarta, men giftiga bär. Den har också odlats till prydnad och kan i södra Sverige någon gång påträffas förvildad vid vägar och ödetomter.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB