Blåsig zon V. Var börjar jag, vad ska jag tänka på?

Jennie

Vi har precis flyttat in i vårt nyggda hus som ligger med baksidan i söderläge och tomt på 1175 kvm i zon V, där vinden har fria vidder. Finns det någon app eller sajt där man kan bygga upp en bild av sin blivande trädgård och som oxå säger till vad för växter som är bra o inte bra och där man kan kryssa i kríterier som råder för den aktuella tomten? Vi vill ha en enkel, charmig, lättskött trädgård med vissa insynsskyddande element och en frukt- o bärträdgård (på stam). Var kan jag få hjälp till självhjälp :-) eller har du några handfasta tips/förhållningsråd? /Jennie

Odla Svarar: 

Hej!

Om tomten är blåsig så det första ni bör tänka på är att försöka skapa lä. Det kan ni göra med glesa plank eller yviga häckar eller varför inte bådadera. Plantera också träd som fångar vinden och skapar lä.

Om ni ska starta helt från börjar, d v s det inte finns någon trädgård alls ännu, så tycker jag att ni bör ta hjälp av en trädgårdsarkitekt eller -designer. Se Gula sidorna, ta anbud från flera firmor.

Arkitekten kan göra en riktning på plats med förslag på växter ni bör satsa på. En sådan ritning är guld värd när ni sedan ska jobba med trädgården själva, ni slipper göra fel och förlora tid och pengar på felsatsningar. Det är inte alls så dyrt att ta hjälp som man kan tro, det betalar ofta tillbaka sig själv i form av att man slipper felen och får handfasta råd på vad man ska göra, i vilken ordning och när.

Passa också på att läsa här på Odla, det finns massor av kategorier man kan ha nytta av, som Nybörjarträdgård, Träd och buskar, Planering, Trädgårdens byggnationer, Rabattförslag mm.

Låna också en trave böcker som handlar om trädgårdsplanering i biblioteket. Läs på och anteckna, gör kopior på saker ni gillar och visa sedan allt detta för arkitekten som ska planera trädgården så att ni får det som ni vill ha det.

Du kan också titta på denna sajt som har bl.a ett sådant där designprogram att köpa: Rosenholm

Lycka till! Sylvia