Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Blåregn igen

Hej.
Bor i Dalsland (zon 3-4) och har fått Blåregn som frö och dragit upp denna, men nu har jag frågor angående plantering.

1. Skall jag plantera den i kruka och låta den dra iväg längs min uteplats (ganska skyddat från blåst men ej från kyla) eller ska jag plantera den i marken?
2.Vinterförvaring om jag planterar den i kruka? Hur få in hela? Vinterförvaring om jag planterar den på friland?

Tack på förhand.
Lotta

Odla Svarar: 

Wisteria räknas som zon 2-växt, men i skyddat läge och väldränerad jord så kan den gå bra i zon 3. Den blir dock inte blir inte lika stor som den blir i zon 1.

Men zon 4 låter som lite riskabelt utomhus. Zonangivelserna är numera ganska flytande, så mikroklimatet med bergknallar, stora träd, täta häckar, tegelväggar samt jordmån och liknande kan påverka så att man har en "lägre" zon än vad zonkartan anger.

Det finns olika sorters blåregn som har olika härdighet, den kinesiska (W. sinensis, högerslingrande) är mindre härdig än den japanska (W. floribunda, vänsterslingrande).

Man bör täcka rötterna men inte förrän marken har frusit, för annars kanske man bäddar för sorkar och möss så att rötterna blir deras vinterföda. Att täcka rankorna med juteväv mot vårsolen bör man också göra om man planterat ute i zon 2-3.

Men jag tycker att du bör plantera i kruka. För att få in den till hösten i något utrymme som "håller nollan", klipp den rejält under sommaren.

Låt den växa upp den till den höjd du nu vill ha den och kapa sedan enträget 5-6 gånger under sommaren varje nytt skott när det blivit en halvmeter, lämna bara en stump med två blad kvar, annars tar regnet över!! De små stumparna bildar sedan blomknoppar till nästa försommar. Om den får växa fritt blir det inte mycket blommor men mycket grönt... att den ofta inte blommat beror nog på att man inte klippt den. Wisterian skall man vara 'elak' mot!

En lämplig tid att klippa sista gången är i augusti. På vårvintern kan man sedan finjustera klippningen. Man bör också vattna någon gång under vintern så den inte torkar ut.

Den är rätt så näringskrävande också, "en halv gris" ungefär per säsong! Hihi.. nej, men ta kogödsel eller liknande och ge rätt så mycket under våren, du kan plantera den i krukan med enbart kogödsel från säck! Och så kalka!!

Sylvia