Blåregn: beskärning och jord

Ami Gustafson

Hej igen! Har nu efter piercing på vårvintern massor av blad som växer i strutar på blåregnet. Kanske 5 strutar på varje gren. Hur gallrar man? Några säger att blåregn måste ha sur = rododendronjord. Stämmer det? Tacksam för snabbt svar för nu har jag köpt ett litet blåregn till ; Vänligen Ami Gustafsson

Odla Svarar: 

Första beskärningen görs i augusti, man tar alla sidogrenar, s.k. årsskott, som man inte vill ska bli långa huvudgrenar, till tre knoppar. Det kommer säkert nya skott hela tiden, det är alltså dessa som skall kortas av då. Blomanlagen bildas vid basen av årsskotten, så för att anlagen ska få kraft att blomma, ska de kortas av till 10-15 cm från basen. Man kan göra en till beskärning under vintern, helst före jul, inte sent på vårvintern för då blöder växten.

Den växer bra i neutral till svagt sur, närings- och humusrik jord som måste vara väldränerad, då den inte tål stillastående vatten särskilt under vintertid. Men för den skull behöver den ju vatten, särskilt på våren och försommaren.