Blandad häck - tips

Camilla

Jag bor på landet men mitt hus ligger ca 50 m från en landsväg (70km/h), förra ägaren har börjat plantera något som liknar en blandad häck (spirea, dvärgklarbär, ölandstok), ca 5 m från vägen på ungefär halva sträckan. Jag tycker det är en bra idé att inte lägga häcken precis vid kanten då man behöver kunna köra fram med bilen och fortfarande kunna se långt i fall det kommer några bilar. Min tanke nu är att fortsätta häcken på andra halvan och sen skulle jag vilja plantera lite lökar på den gräsplätten som hamnar utanför häcken. Tänker då att denna delen av gräsmattan inte behöver klippas lika ofta som den delen innanför häcken.

Nu till min fråga. Jag tycker om att kunna bruka min trädgård så har därför tänkt på bärbuskar till min häck. För att det inte ska bli alltför rörigt tänkte jag hålla mig till vita blommor men också växter som får fina färger på hösten. Jag har då tänkt på aronia (vet dock inte om jag gillar smaken på dessa) som grund och sedan blanda i fläder, hassel, vresros, vinbär, hallon. Kanske inte alla dessa, men det är några idéer. Dessutom funderar jag på något träd, skulle vilja ha ett riktigt gott körsbär. Vad tror du om detta?

Vilka buskar bör jag välja, hålla mig till? Vad tror du om idén att plantera lökar på "utsidan"?

Jag bor i växtzon III, och det är mycket lerig jord.

Tacksam för svar.

/Camilla

Odla Svarar: 

Hej

Visst kan det se trevligt ut med en blandad häck som dessutom blommar, gärna olika tider så att man har något som blommar mest hela sommaren. Idén att inte ha häcken alldeles intill vägkanten är också bra, så att man inte får så mycket vägsalt och asfaltdamm på växterna.

Fortsätt gärna som du har tänkt men tvätta bären noga om du ska använda dem. Hallon rekommenderar jag inte, den sprider sig hejvilt och måste klippas ner på hösten, men de andra verkar okej, kanske förstärkt med bärhäggmispel. Försök välja sorter så att det inte blir alltför mycket höjdskillnader för att få lite lugnare intryck.

Körsbär och eventuellt rönn kan till exempel avsluta raden och kanske även vara på båda sidorna av infarten om du har en sådan just där. Välj helst lite mindre träd av surkörsbär då du bor i zon 3. Det finns flera sorter E-plantor som är friska och goda.

Så till dina lökplaner. Välj gärna en matta av scilla och vårlök (Gagea lutea, växer även vild) som bottenplantering och sedan gör grupper med påsk- och pingstliljor bland dessa. Klipp inte gräset förrän lökblasten har vissnar ner på försommaren. Se min bild.

Med vänlig hälsning Sylvia