blandad häck

kerstin Leonhed

Vi skulle också vilja odla en häck med olika busk- och häckväxter. Vilka ska man blanda för att det ska bli fint o bra? Vi har växtzon 5 i Örnsköldsvik.

MVH/Kerstin

Odla Svarar: 

Hej!

Det kan vara mycket vackert med en blandad buskage som häck. Välj växter som har liknande krav på jord och växtplats. Det kan vara växter som blommar olika tider så att du alltid har något som blommar. Olika bladformer och -färger ger liv åt planteringen. Försök plantera så att det blir samtidigt blommande buskar fördelad på hela längden, inte så att ena ändan blommar och den andra är bara grön. 

En trevlig kombination kan du få genom att välja några av dessa: olika sorters syrener, låga sorter av rönnar, koppar- och prakthäggmispel, slånaronia, brokbladig berberis, röd- och gulstammig kornell, vitbrokig kornell, silverbuske, körsbärsbenved, manchurisk forsythia, havtorn, syrenhortensia, rosentry, bukettapel, smultronschersmin, smällspirea (gul- och/eller rödbladig), rönnspirea, norsk brudspirea, klasespirea och kanske någon härdig ros typ 'Poppius'.  

Med vänlig hälsning
Sylvia