Blanda perenner och bärbuskar?

Natalie

Hej

Jag har en ny rabatt längs med ett staket. På andra sidan staketet är det en gångväg. Det är sydvästläge.

Detta är den enda rabatten jag har på tomten då resterande trädgården är ett altandäck. Därför funderar jag på att blanda bärbuskar och perenner och undrar om detta kan fungera och om ni har tips på perenner. Bärbuskar jag tittar på är vinbär, krusbär och hallon. Rabatten är rätt avlång - 6 x 1 m.

I ena hörnet av rabatten där det är mer eller mindre skugga hela dagen pga en hög buske på tomten bredvid, skulle jag vilja ha något som fungerar som lite insynsskydd. Nån buske eller prydnadsträd som inte väller ut för mycket pga av gångbanan på andra sidan. Har ni förslag så tackar jag och bockar djupt!

MVH Natalie Natalie

Odla Svarar: 

Hej

Visst kan du blanda bärbuskar och perenner. För att du enkelt ska kunna plocka bären så lägg gärna en trädgårdsplatta bredvid bärbusken på båda sidorna så att du ska kunna stå där utan att trampa på eller i rabatten. Ha bärbuskarna längst in mot staketet.

Jag föreslår dessutom att du väljer bärbuskar på stam, de bildar då en fin bakgrund till din rabatt och tillför lite höjd till den. Tänk dock på att bärbuskarnas grenar blir ganska tunga när de har bär, så en rejäl stödkäpp behövs för att bärbusken ska orka hålla sig upprätt. Håll sedan buskarnas kronor lagom stora genom beskärning varje höst.

Framför bärbuskarna kan du sedan plantera olika sorters perenner efter tycke och smak.

Hallon finns inte på stam och dessutom har den benägenhet att sprida sig med rotskott, så om du önskar hallon, plantera istället dem i en stor kruka som du har på altangolvet. Läs mer här: Såhär odlar du hallon.

Som insynsskydd kanske du kan välja ett litet fruktträd, av typen pelarträd som blir högsmalt. Eller så välj ett småväxt vanligt fruktträd, ympat på en svagväxande grundstam. Välj dock en tillräckligt hög stam från början, stammen växer inte mer sedan, bara kronan växer.

Med vänlig hälsning Sylvia