Bladen på kiwi Jenny

Camilla

Har flera kiwi Jenny i kruka, och den ena som du kan se på bilden är något ljusare i kanterna och har även svaga fläckar av brunt (rost?) på bladen. Bladen ovanför är jättefina, vad kan det bero på?

De får mycket vatten och näring ca 1/vecka under vår och sommar. Har haft besök av en nattaktiv, svart skalbagge med stor familj som ätit på bladen (bajsar jättemycket, svarta prickar överallt). Liknar öronvirvel fast ca 20mm stora. Kan det vara så att de har gnagt av/ätit rötter i jorden?

Eller är det så att en växt inte alltid kan se 100% perfekt ut hela tiden?

/Camilla

Odla Svarar: 

Jag tycker snarare att det ser ut som torkskador på din kiwi, det vill säga luften är för torr i ett boningsrum så här under vintern när man eldar. Att duscha kiwin ibland med en sprejflaska kan hjälpa. Plocka gärna bort de fula bladen. Och det är verkligen inte så att växter alltid ser 100% fina ut, särskilt inte under vintern.

Angående skalbaggen: jordlöpare, Carabidae-arter är stora, svarta glänsande skalbaggar. De, liksom deras larver är notoriska rovdjur som lever av andra insekters puppor och larver samt ibland även sniglar. Ett nyttodjur, alltså, som kanske äter sorgmygglarver i jorden?

Men den kan ju ändå vara en storvuxen öronvivel, de kan bli upp till 12 mm långa, ibland ännu större. Om du ser dem husera i krukorna så kan du kanske fånga någon i en glasburk och visa för en trädgårdsmästare i en handelsträdgård eller någon annan skadedjurskunnig för att få den artbestämd. Är det ändå öronvivel, kan du pröva nematoder mot dem. Läs mer här om Vine weevil killer (http://www.nematoder.se/nematoder-mot-oronvivel.php)

Men du ska väl ändå byta jord till krukan på våren? Då kan du också bli av med ohyran om du rensar bort jorden noga.