Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Bladen får gul/bruna fläckar

Hej!
Vi har under flera år haft problem med våra tomater som angrips av någon sjukdom. Bladen får gul/bruna fläckar som sprider sig snabbt och en "unken" doft känns i växthuset. Angreppet går också på tomaterna som får stora bruna fläckar och som så småningom ruttnar.

I år flyttade vi växthuset rejält för att bli av med angreppen och allt såg lovande ut till för ett par veckorna sedan då angreppen började igen. Det spred sig oerhört fort och idag är nästan alla tomater förstörda.

Vad är detta och vad kan man göra åt det?

Var på en plantskola förra året och visade angripna blad med de kunde inte svara på vad det var. Fick köpa ett preparat som heter Kumulus och som hjälpte tillfälligt.

Hur ska man göra för att slippa angrepp följande växtsäsong?

Tacksam för svar!
Inger

Odla Svarar: 

Det är potatisbladmögel. Klipp bort alla blad och låt tomaterna mogna. Ta även bort angripna tomater. Det går inte att hindra. Sporerna finna överallt. Vädret avgör.

Göran