Björnbärsgrenar torkar

Urban Eklöv

Vid en södervägg står en taggfri björnbärsbuske, ca 15 år gammal. Har burit som mest 22 liter bär. Förra sommaren fick vi 2, 5 liter. Var det den konstga vintern förra året? Grenarna (inte alla) blommar och sätter frukt men sedan torkar bären och till slut hela grenen. Detta har skett under några år och förra sommaren försvann de flesta bärgrenarna. Under växtsäsongen skjuter det upp en stor mängd nya skott. Kan det vara att de nya skotten tar kraft från de fruktbärande grenarna? Ska jag vattna och gödsla mer? Eller är busken för gammal?

Odla Svarar: 

Hej!

Björnbär vill ha en varm och solig växtplats där den bör stöttas upp. Förra vintern var illa för många växter, så om det förväntas likadana fimbulvintrar, så kan rankan läggas ner på marken och täckas med organiskt material som vinterskydd.

Björnbär vill ha näringsrik, lucker jord som blandas med kogödsel. Ge den kogödsel nu på våren, du kan sedan mylla ner organisk näring ett par gånger till under sommaren eller täcka marken med färskt gräsklipp. Men ge inte kväverikt gödsel sent under året.

Vattna vid torka, eftersom det annars blir tråkiga, torra bär.

Björnbär ger ju bär på fjolårskotten precis som hallon. Så klipp på hösten ner grenarna som burit bär. På våren kan du gallra busken så att du behåller 6-10 unga skott. Håll årsskotten nere i max 2 meter.

Med vänlig hälsning Sylvia