Björnbär i stor träkruka i zon 5

Katarina Lundgren

Hej! Jag har en ganska stor kruka i trä som varit en fontän,jag funderar på att plantera björnbär däri men undrar om det fungerar i zon 5 där jag bor? Har eftermiddags och kvällssol och på vintern kan jag täcka den om det behövs.Tips på annat än jordgubb och smultron som kan funka annars?

Katarina

Odla Svarar: 

Hur många liter krukan rymmer har stor betydelse, men eftersom den varit en fontän så låter det som en rejält tilltagen och tillräcklig kruka.

Lägg ner lite extra möda på att leta rätt på en ordentligt vinterhärdig björnbärssort, så ska det nog gå bra. Det har på senare år dykt upp mycket härdiga finska och ryska sorter, som kan vara lämpliga. Även om du hittar en mycket vinterhärdig sort för zon 5 så gör du naturligtvis bäst i att täcka den ordentligt inför vintern.

Glöm inte vattning även tidigt på våren, när det inte ännu syns liv. Glöm inte heller att ha dräneringshål i krukan! Annars blir det lätt vatten stående i den, och ett rotsystem helt inpackat i en stor isklump är inte att föredra. På våren finns risk för frystorkning, då solen driver på plantan ovan jord, och tjäle i krukan hindrar vatten från att transporteras upp.

Visst finns det också andra bär som kan funka hos dig! Vissa sorter av exempelvis hallon, blåbär och vinbär har god härdighet för zon 5.

Vänliga hälsningar, Carina