Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Björkbeskärning

Hej!
Vi har planterat några björkar vid tomtgränsen. Det var från början mycket små björkar som självsått sig i grönsakslandet, som vi flyttade. Nu har de blivit mellan 2-4 m höga.

Min fråga är: De har grenar hela vägen efter stammen, ända nerifrån marken. Kan man såga av de nedersta grenarna? I så fall hur högt upp på stammen? (Halva, eller en tredjedel?) Kommer det att ge mer växtkraft åt de grenar som blir kvar? (Björkarna ska inte ansas när de blivit stora.)

MVH
Birgitta

Odla Svarar: 

Att stamma upp växter är ju ett sätt att få dem sirligare och vackrare. Så visst kan du stamma upp era björkar genom att ta bort de nedersta grenarna.

Tumregeln är 2/3 krona, 1/3 stam när det gäller de flesta träd, men det ser man bäst genom att bedöma från fall till fall vad som blir snyggast. Till och med 1/2 kan fungera på björkar, men kolla noga under arbetets gång så att det blir en snygg och jämn krona! Och så rör inte toppskottet!

Björkar beskärs under perioden JAS (=juli, augusti. september, alltså nu!) för de blöder kraftigt på våren så då ska de inte röras.

Sylvia