Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Björk

Hej!
Jag har en gammal björk på landet ( ca 50-60 år) och undrar när man måste såga ned den dvs. när den blivit för gammal och vilka tecken man kan se på att den inte mår bra eller är för gammal..

Den är oerhört vacker och står nära vårt hus, men jag vill helst behålla den om det inte finns risk att den går av vid stark blåst.

Vänliga hälsningar från Christel

Odla Svarar: 

Tecken på att ett träd börjar bli för gammal och därmed blir en säkerhetsrisk är bl.a. svampar. Om ni ser några tecken på att det växer svampmycelier eller rentav kommer upp honungsskivlingar nere vid markytan och nederst på stammen, är det ett varningstecken. Vid mycket hög ålder börjar trädet att murkna inifrån och blir ihåligt och är därmed inte så stabilt. Men det ger också hem åt många insekter.

Men det bästa är att låta en trädexpert, arborist, inspektera trädet på plats. Se Gula sidorna efter sådana yrkesmän. De kan också vid behov beskära trädet om det har torra grenar ni inte når.

Läs gärna mer här om träds ålder:
http://norgig.com/national/se/old_trees.html

Sylvia