Bignonia capreolata

Hejsan!
Jag har lovat min mormor att ta reda på mer info om en klätterväxt som heter Bignonia, hon tog med den från Kanarieöarna. Jag har inte hittat så mycket info på nätet tyvärr, mest om de som växer fritt ute så jag tänkte att du kanske kan komma med lite tips på hur man bäst sköter om den i kruka! Under sommaren kan man väl ha den ute men under vintern? Ska den vara i rumstemperatur? Ska den beskäras och när? Näring, jord, vatten?

Tack så mycket för hjälpen!
Hälsningar Anna, Norrköping

Odla Svarar: 

Det är troligen frågan om Bignonia capreolata, syn. Doxandha capreolata. En klängväxt som härstammar från sydöstra USA. Den har smala klocklika, 5 cm långa, gulorange blommor tidigt på våren och långa, baljlika fröställningar på hösten. Lianen kan klättra upp till 3-5 m.

Tyvärr är den inte härdig hos oss, så det bästa är att försöka krukodla den och ta in krukan i ett ljust, svalt (15-18 grader sådär) förråd över vintern, där den kan tappa en del blad men det kommer nya. Behöver inte beskäras annat än om det blir döda partier på den.

Tänk på att man får ta fram den ganska tidigt på våren så att den får möjlighet att hinna utvecklas och blomma. Man kan ha den ute under sommaren, placera den varmt, soligt och skyddat. Vill ha fuktigt, väldränerad jord.

Sylvia