Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bevattning

Hej!
Tror mig ha problem med vattnets kvalité. Har en nyborrad brunn sedan ca ett år tillbaka och växterna mår inte lika bra som tidigare (har mest inomhusväxter då jag inte hunnit skaffa mig så mycket växter utomhus än). Bladen blir bruna på en del växter och andra ser torra ut (olika sorter) som de inte blev tidigare trots samma behandling som då. Dessutom har jordytan fått en vit beläggning och den är hård och inte porös som den brukade vara. Har lämnat brunnsvattnet till analys som visade att det var tjänligt men att Natrium och Fluor låg på den övre rekommenderade gränsen. Brunnsborraren sa att det var rester sedan det en gång i tiden var hav här. Kan det vara ämnen i vattnet som ger dessa "symtom" eller kan det vara tvärtom brister? Kan man i så fall göra något åt det? Har pratat med vattenlaboratoriet, brunnsborraren och kommunens miljöinspektör. De har inga lösningar på problemet.

Tacksam för svar.
MVH/Per

Odla svarar:

Tyvärr är det just dessa instanser som ska kunna svara på den sortens frågor... men en lösning på problemet har jag: samla regnvatten och vattna med det, under vintern kan du smälta snö!

Men om huset är ny- eller ombyggt, kan detta också bero på ändrade luftförhållanden, till och med radon. Pröva att mäta radonhalten i rummet, kommunen kanske kan låna ut utrustningen.

En tredje möjlighet är att du fått dålig jord när du planterat om, eftersom jorden möglar och är hårt. Då kan jordbyte till en högklassig blomjord med småleca i hjälpa. Hur som helst bör du byta jord eftersom den gamla verkar nu vara otjänlig, åtminstone ytjorden. På våren är det lämpligt att byta hela jorden.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB