Betula utilis var. jaquemontii, Himalayabjörk.

Catherine

Hej! Jag har letat som en galning efter någonstans där jag kan få tag i små sticklingar av Betula utilis var. jaquemontii, alltså Himalayabjörken. Verkar inte finnas någonstans, vet ni vart man kan beställa? Jag har tillgång till en stor vacker Himalayabjörk (den som gjort mig totalt förälskad i trädet och fast besluten om att jag ska ha en sån hemma), så funderade på om jag kunde ta frö och plantera från denna. Har dock hört att det ska vara lite klurigt. Hur gör jag? Tacksam för svar. Mvh Catherine (zon 1-2)

Odla Svarar: 

Det ska gå att så frö, men björkar brukar korsa sig med varandra så kanske det inte blir lika vit stam om man sår frön som kan ha blivit korspollinerade. Men pröva för all del! Så fröna i en sandblandad, mager jord i en bänk eller liknande så att du hittar plantorna sedan. Du kan så nu på hösten.

Då jag inte vet var du bor någonstans är det svårt att ge adresser. Men du kan be din närmaste planskola ta hem plantor till dig. Är de tjänstevilliga så gör de det, annars fråga nästa plantskola!

Sylvia