Besvärlig gräsmatta

Susanne

Min lilla gräsplätt i norrläge rullades ut i april i år. Den har varit väldigt blöt hela sommaren då den inte får sol. Nu när solen står lägre får halva mattan lite sol men det är ju inte många soltimmar. Nu ser det ut som den drabbats av snömögel. Vad kan jag göra? Går det att få ordning på en gräsmatta åt norrsidan? Den börjar få mossa också. Jag har katter så jag kan inte använda starka kemikalier. Antar att de drar in mögelsporer nu också?? Är det svårt att få rätsida på en gräsmatta eller ska jag lägga stenplattor istället?

Odla Svarar: 

Hej,

du nämde att den har rullats ut. Jag tänkte bara kolla om du har köpt gräsmatta för skuggigt område. Det är skillnad på vilken sorts grässorter som är i mattan beroende på om den har får sol eller mer skugga. Kolla vad du har köpt, en gräsmatta som är till för soliga områden får svårare att etablera sig i skuggiga delar och jag hade bytt ut den i så fall.

Snömögel kan man åtgärda såhär, räfsa bort snömöglet på våren med en plastkratta så krattan inte skadar resterande gräsplantor. Toppdressa och så nytt gräs där snömöglet har varit. Se till så att mattan är i gott skick hela året för att få en motståndskraftigare matta. Gödsla med kvävegödsel fram till midsommar och klipp mattan kort innan vintern kommer så kan angreppen minska.

//Anna Theorin