Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskärning/föryngring av gammalt äppelträd

Hej!
Föregående ägare till vårt hus har en gång sågat ner och föryngrat ett äppelträd så att trädet hade en fin form med grova (visserligen avsågade) grenar som pekade utåt.

Vet däremot inte hur de tänkte fortsättningsvis när en massa vattenskott släpptes iväg rakt upp mot skyn. Ca en meter upp har varje vattenskott sedan toppats och så har det fortsatt - alltså toppats varje år - tills det nu hade nått sin höjd på några meter. Hela kronan bestod av en massa "småträd" som pekade rakt upp.

Det gjorde beskärningsarbetet mycket svårt eftersom det inte gick att få någon bra form på trädet. Jag kunde inte se hur man skulle gallra bland "småträden".

Stod inte ut med denna syn längre och jag har nu inte alls gjort som jag vet att man ska....ta en gren då och då. Jag har tagit tillbaka trädet hårt, i princip tillbaka till den beskärning som gjordes första gången.

Har sparat grenar som kan bli naturliga fortsättningar så att trädet breddas, öppet och luftig i mitten, ev kan man ju också ympa på någon ände för att få fortsatt bredd. Fruktsporrar som fanns är sparade och jag har sporrbeskurit övriga grenar.

Min fråga är nu - alla tusentals vattenskott som kommer att bildas, kan jag hålla efter dessa och välja ut en del för att sporrbeskära och hålla dem på någon decimeter höga så att jag får blom och frukt längs de gamla grenarna, lite som kordong-aktigt om Du förstår hur jag menar?

Hälsningar
Elisabet

Odla svarar:

Ja, du kan vänta dig att det kommer att bli en hel del vattenskott. Men de är ju skott de också och kommer att växa normalt om man låter dem sitta kvar. Däremot ska du inte låta dem utvecklas hej vilt utan ta bort så fort du ser dem. De du vill spara låter du förstås vara kvar. Hoppas nu bara att det kommer att lyckas, då trädet hade blivit så illa beskuren förut.

Lycka till!
Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB