Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Beskärning/flyttning av hängbok

Vi har en röd hängbok på vår tomt, som förmodligen aldrig blivit beskuren. Den är ca en meter hög och grenarna viker sig mot marken. Stammen är ca 10 cm i diameter. Hur gammal kan den vara? Den står dessutom ganska nära huset på norrsidan, så vi funderar på att flytta den några meter norrut. Kan den överleva det, om vi gräver upp alla rötterna och inte skadar dem så mycket? När bör man göra detta, säkrast?

Mvh
Lena

Odla Svarar: 

Bara en meter hög och har stam diam. 10 cm!!! Det var märkligt! Men med en sådan stamdiameter måste den vara minst 10 år, kanske mer.

Har ni ingen tjäle eller frost så kan ni kanske flytta den nu. På hösten när den tappade bladen, hade varit en ännu säkrare period, men eftersom vintern är som den är (åtminstone hos mig!), så går det säkert att göra det nu också om ni har det likadant. I vilket fall bör den flyttas när den är i vila.

Om grenarna viker sig mot marken bör de klippas så att de precis når marken men inte viker sig. Sedan får man underhållsbeskära den då och då. Boken blöder dock på våren, så det bör göras på sensommaren-hösten.

Sylvia