Beskärning för nybörjare

Hej!
Jag har fått "ärva" en engelsk pelargon (Springfield black) av min mor. Den har stått i ett söderfönster i rumstemperatur hela vintern och har fått nya blad kontinuerligt. Jag har förstått att man ska beskära sina pelargoner på våren och min ser ut att behöva lite tuktning. Den är stor och yvig med mycket blad, men bladen sitter bara på "utsidan" av växten. Den ser mer ut som ett träd, med bruna stammar nertill och gröna blad upptill.

Hur gör jag för att få blad mer jämnt? Är det för sent att beskära? Jag kan ju inte beskära växten ända ner till "stammen" för då blir det inget kvar!

Hälsningar
Helena

Odla Svarar: 

Pröva att beskära den rätt tufft, NÄSTAN till stammen. Dvs. beskär så att du lämnar kvar några blad på varje gren. Plantera om i blomjord och ha den ljust. Börja gödsla efter ca 1 månad från omplanteringen.

Du kan använda det bortklippta till sticklingar. Gör ca 10 cm långa sticklingar där du tar bort de blad som hamnar under jorden. Stick 2/3 av sticklingen direkt i såjord och ta på en plastpåse med andningshål över.

Sylvia